Менська пекарня «ХлібОК»
Організовуючи поїздку на Менщину для клубу «Мандрияки», дізналася про менську приватну пекарню «ХлібОК». Пекарня відкрилася лише в цьому році, наприкінці квітня, випікають тут хліб за старовинними монастирськими рецептами, до того ж без використання всіляких домішок та консервантів, а також печиво та здобу.
На пекарні проводять майстер-класи по випіканню хлібо-булочних виробів, мене ця ініціатива дуже зацікавила.
І звісно ж ще перед поїздкою групи я сама особисто продегустувала продукцію, все дуже сподобалося. Тепер, якщо відвідуватиму Мену, то обов’язково купуватиму у них хліб.
А зараз про сам майстер-клас, який мене просто вразив, такого я не очікувала.
При вході нас зустрів священик греко-католицької церкви — отець Роман з запашним караваєм.
Потім він розповів про історію хліба і ми приступили до самого головного — випікання здоби.
Перед тим ретельно вимили руки та одягли шапочки на голови.
Заготовки тіста, тоді я ще не знала, що майже всі з них ми використаємо.
Керував нами сам співзасновник пекарні Василь Кондаков, він показав нам декілька технік випікання, розповів як правильно працювати з тістом.
Але перш ніж приступити до роботи, ми пройшли посвяту в пекарі, обмастивши один одного борошном)))
Я думала, що ми зліпимо пару рогаликів і все, але не тут то було. Спочатку ми робили рогалики з шоколадною начинкою, потім троянди з вишнями, круасани з кремом і трикутнички з ананасами, останні виходили трохи кособокі, бо важко з першого разу придати їм правильну форму.
Спершу Василь показував, ми повторювали, а потім ліпили самостійно. Процес всіх настільки захопив, що з випічкою справлялися всі, навіть ті, хто ніколи не товаришував з тістом.
Робота зроблена, але на цьому ще не кінець, нас пригощають чаєм і ми продовжуємо спілкуватися з отцем Романом, а заодно чекаємо поки наші шедеври випікаються.
І ось вони, всі в захваті, не віриться, що цю красу зробили наші руки))))
І саме неочікуване, все це ми змогли взяти з собою. Ще гаряча, запашна здоба обпікала руки і пакети, а автобус наповнився ароматами свіжої випічки.
Фото на згадку. Хочеться подякувати власникам пекарні за цей чудовий майстер-клас, це було щось неймовірне. Думаю в Києві, нічого подібного ви ніколи не знайдете.
І на останок, запам’ятайте, що проїжджаючи через Мену Чернігівської області, обов’язково зробіть зупинку біля магазину пекарні, щоб придбати якісний хліб та здобу. Один магазин знаходиться в центрі, а інший при пекарні (перший поворот за Красним мостом, якщо рухатися з Чернігова).
В мене ще досі лежить півтора хліба, а от кекс вже давно проковтнули))))